هولوگرامی برای پادشاه

,

می خواستم فیلم «هولوگرامی برای پادشاه» را معرفی کنم. اما بهتر دیدم این پست، علاوه بر معرفی فیلم، در ستایش «تام هنکس» عزیزم باشد. یکی از چند بازیگر موردعلاقه ی من که هفت روز پیش تولد شصت و دو سالگی اش بوده است.
هفت فیلمی که تام هنکس بازیگرش بوده و پیشنهاد می کنم حتما ببینید را نام می برم و بعد می روم سراغ معرفی فیلم:
– فارست گامپ
– داستان اسباب بازی (صداپیشه)
– نجات سرباز رایان
– ترمینال
– فوق العاده بلند و بیش از حد نزدیک
– مسیر سبز
– اطلس ابر

 

فیلم هولوگرامی برای پادشاه، محصول سال ۲۰۱۶ امریکا است. کارگردان این فیلم تام تیکور Tom Tykwer است که من همه ی فیلم هایی که توی عمرش ساخته را دیده ام و بیشترش را دوست داشته ام.
فیلم بر اساس رمانی به همین نام، نوشته ی Dave Eggers است.

ماجرای فیلم درباره ی مردی (با بازی تام هنکس) است که برای یک قرارداد کاری به عربستان سعودی می رود. او باید تکنولوژی هولوگرافیک را به پادشاه نشان بدهد و بفروشد. روز اول بر اثر جت‌لگ دیر بیدار می شود و اتوبوسش را از دست می دهد. درنتیجه راننده ای می گیرد تا او را به محل پروژه که کیلومترها از هتل دورتر است برساند. در جریان فیلم، یوسف که راننده ی ماشین است، او را با عربستان، فرهنگ، مذهب و سنت‌های حاکم بر جامعه آشنا می کند. تمام این اطلاعات در قالب حوادث و اتفاقات یا دیالوگ هایی که بین این دو رد و بدل می‌شود به مخاطب منتقل می شود. قسمت دیگری از نمایش زندگی شرقی بر عهده ی رابطه ی عاشقانه ای است که مرد در این مدت تجربه می کند.
چیزی که باعث جذابیت این فیلم برای من شده است، نزدیکی اتفاقات و برخوردها به فضای ایران است. تابوهای جنسی و شیوه ی برخورد مردم جامعه با آنها، عقاید مذهبی و تضاد جامعه در شیوه ی عملکردشان در کشوری مذهبی، بی نظمی و بدقولی، زندگی زیرزمینی و دور از چشم دولت و… انگار اشتراکات خاورمیانه است.
در کنار اینها فیلم، مردی اروپایی (همراه با مشکلات خانوادگی اش) را در بستری کاملا شرقی/عربی قرار می دهد. هوای گرم، کولر خراب، اینترنت کم سرعت، وسط بیابان و سپس او را با سیستم پادشاهی روبرو می کند. احترامی بی پشتوانه و احتمالا از سر اجبار، جوری که برای ورود پادشاه، بیابان را هم جارو می کنند.
فیلم علاوه بر لایه ی کمدی-درامی که در سطح خود دارد، یک فیلم نمادین است. خانه هایی که در پروژه ی بزرگ شاه در حال ساخته شدن هستند، تبلیغاتی که بدون پشتوانه و تنها برای ظاهرسازی در ورودی گذاشته شده، کارگران و افراد فرودستی که در طبقه ای از این آسمان خراش زندگی می کنند اما زندگی شان با زیر کارتن فرقی ندارد و زندگی متفاوت شخصی که برای کار تبلیغاتی فعلا ساکن یکی از واحدهای برج است و… تمام اینها تنها یک مثال از فیلمی ست که نگاهی هر چند زیرپوستی اما منتقدانه به مذهب، سنت، حکومت و… دارد.
فیلم در حد و اندازه های تام تیکور و فیلم‌های مطرح او (مثل ران‌لولا‌ران، پرنسس و سلحشور، بهشت و…) نیست اما تام هنکس مثل همیشه بازی‌اش حرف ندارد. و کاش می شد بغلش کنم و محکم فشارش بدهم و بگویم تولدت مبارک! همیشه برای سینمای ما همین‌قدر خوب بمانی!

فاطمه اختصاری
#ستون_معرفی_فیلم_و_کتاب_فاطمه

#به‌نشناختن‌آثار‌خوب‌و‌آدمهای‌موثر‌در‌حرفه‌مان‌افتخار‌نکنیم


Comments

یک پاسخ به “هولوگرامی برای پادشاه”

  1. محمدرضا نیم‌رخ
    محمدرضا

    what?no way. من اون بالا داشتم میخوندم قبل از اینکه لیست فیلما رو ببینم پیش خودم گفتم قطعا قطعا فیلم cast away داخل لیست هست. واقعا اگه کسی میخواد قدرت بازی تام هنکس رو متوجه بشه باید حتما cast away رو ببینه. من که الان 🙁 اینجوریم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *