سلسله گفتارهای حرفه ای رشته ی مامایی

,

فاطمه اختصاری-فرگل صادقیان

دانشجویان کارشناسی ارشد مامایی- ۱۳۸۹

زیر نظر خانم دکتر لمیعیان

 

چکیده ای از تاریخچه ی کنفدراسیون بین المللی مامایی (ICM)

ماماها بیش از یکصد سال پیش گردهمایی های بین المللی داشته اند. مدارکی نیز موجود است که نشان می دهد در سال 1900 میلادی کنفرانسی را در شهر برلین در کشور آلمان برگزار کرده اند و بیش از 1000 ماما در آن شرکت داشته اند.

در سال 1919 یک گروه از ماماهای اروپایی در بلژیک نخستین اقدامات مرتبط با کنفدراسیون بین المللی مامایی را پایه گذاری کردند. که در آن زمان چندین کشور دارای انجمن ملی مامایی بوده و با افزایش ارتباط بین این گروه ها، یک سری همایش های منظم پایه گذاری گردید.

برای اولین بار در سال 1954، نام کنفدراسیون بین المللی مامایی تصویب شد و همچنین ایده ی گردهمایی های سه سالانه نیز مورد پذیرش واقع شد که از آن زمان تا کنون این گردهمایی ها به طور مستمر انجام می شود که به مهمترین همایش ماماها در زمینه ی تجارت جهانی و ملاقات های حرفه ای و علمی تبدیل شده است، بعلاوه ملاقات های منطقه ای اغلب در فاصله ی بین گردهمایی ها برگزار می شود.

اعضای انجمن:

ICM در حال حاضر نزدیک به 100عضو دارد. ماماهای 87 کشور جهان در چهارمنطقه ی آفریقا، آسیا-اقیانوسیه، امریکا و اروپا مشارکت دارند. هر عضو، نماینده ای به کنسول ICM می فرستد و هر ناحیه نمایندگانی برای گروه های کوچک تر انتخاب می کند که سیاست های کنفدراسیون را دنبال می نمایند. کنسول ICM هم اکنون در لندن واقع می باشد.

ژورنال بین المللی مامایی ، 18 سال است که در سراسر جهان برای ماماها اطلاع رسانی می کند و پایگاه اینترنتی به نشانی www.internationalmidwives.org  دسترسی بهتری به اخبار و فعالیت های ICM می باشد که از سال2000 راه اندازی شده است. جهت عضویت در ICM علاقه مندان فردی-گروهی می توانند تقاضای خود را به نشانی info@internationalmidwives.org. ارسال نمایند.

ICM چه فعالیتی انجام می دهد؟

فدراسیون بین المللی زنان و مامایی (FIGO) سازمانی است که ارتباط بین متخصصین زنان و زایمان در سراسر دنیا را برقرار می سازد. کنفدراسیون بین المللی مامایی نیز نهادی است که ارتباط  بین ماماها و انجمن های مامایی دنیا را ایجاد و از آن حمایت می نماید. ICM یک سازمان معتبر غیردولتی می باشد که همکاری نزدیکی با  WHOو UNFPAو UNICEFداشته و با هر سازمانی که هدفش مراقبت از سلامت مادران و کودکان باشد- همکاری نزدیکی دارد.

دیدگاه ICM:

هدف ICM آن است که در هر نقطه ای از دنیا، همه ی زنان حین بارداری و زایمان به مراقبت های مامایی، برای خود و نوزادانشان دسترسی داشته باشند.

ماموریت ICM:

توانمندسازی فردی اعضای مجمع باعث افزایش قدرت جهانی ماماها برای رسیدن به اهدافشان  که مراقبت از زنان حین زایمان و تولد سالم است، می شود. درواقع ماموریت ICM گسترش جهانی اهداف ماماها در جهت بهبود شرایط زنان در سال های باروری و همچنین نوزاد و خانواده شان در هر مکانی که ساکن هستند، می باشد.

تقویت انجمن مامایی:

کنفدراسیون مامایی از این مساله آگاه می باشد که اعضایش در سطوح مختلفی از رشد و توسعه ی اقتصادی قرار دارند. بعضی از آنها به تازگی بدون ساختار سازمانی تعریف شده ای شروع به کار کرده اند و بعضی دارای سازمانی کاملا توسعه یافته با ساختار مشخص هستند. بعضی کمتر از 100 عضو داشته و بعضی تا 1000 عضو را هم در سازمان خود پذیرفته اند.

ماماها نیازمند یک نیروی گروهی تخصصی در یک انجمن قدرتمند هستند تا بتوانند به اهداف فردی و گروهیشان دست یابند از این رو توانمندسازی فردی اعضای مجمع باعث افزایش قدرت جهانی آنها برای رسیدن به اهدافشان در بهبود سلامت زنان و کودکان خواهد شد.

بنابراین ICM از راهکار هایی کاملا تخصصی، برای توسعه، حمایت و توانمندسازی انجمن ماماها در سراسر جهان استفاده می نماید که شامل موارد زیر می باشند:

  • Twinning : به معنای یک تبادل دوجانبه مابین دو عضو انجمن مامایی می باشد. این عمل یک همکاری رسمی بین سازمانی تلقی می شود.
  • Capacity Assessment: به معنای ارزیابی توانایی سازمانی می باشد. فرایندی که توسط آن کارایی اعضای مختلف سازمان به منظور تعیین سطح توسعه و پیشرفت سازمانی ارزیابی می شود. 
  • Positioning and Profiling Midwifery: P2M شامل یک رویداد سه روزه ی کاملا مشارکتی است که در آن ماماها به بیان ایده ها و پایه ریزی اهدافی که خواهان دستیابی به آن می باشند (Vision) می پردازند و در مورد ماموریتی که بر عهده شان است (Mission) و راهکارهای رسیدن به اهداف (Strategy) تبادل نظر می کنند. در پایان سیاستگذاران و صاحب نظران نیز برای مشارکت دعوت می شوند.
  • Leadership Development Materials :کنفدراسیون دارای قوانینی است که در بخش توسعه ی مدیریتی مورد بحث و ارزیابی قرار گرفته است. این قوانین برای گروه های نیازمند مدیریت تدوین شده است.

ابتکار مادری ایمن ((Safe Motherhood:

ابتکار مادری ایمن توسط سازمان بهداشت جهانی (WHO) راه اندازی شده است که دیگر آژانس های بین المللی در سال 1987 و به دنبال آن ICM نیز سریعا از آن حمایت کردند. در آن زمان آمار مرگ و میر مادری حداقل 600000 در سال تخمین زده شده بود  که 99 درصد آن در کشورهای درحال توسعه اتفاق می افتاد. مهمترین علت این مرگ و میر ها خونریزی شدید، عفونت های منتهی به سپسیس، عوارض سقط غیرایمن، اکلامپسی و زایمان عارضه دار بود. در حال حاضر روش های جلوگیری و درمان این عوارض و مشکلات به خوبی شناخته شده است و به طور گسترده در دسترس زنان کشورهای درحال توسعه قرار می گیرد.

پیام ICM در فعالیت های مادری ایمن که به طور گسترده ای مورد توافق دیگر آژانس ها نیز قرار گرفته است، به این شرح می باشد: مراقبت زنان در طول بارداری و زایمان توسط یک ماما ی ماهر و آموزش دیده تنها راه موثر در کاهش مرگ و میر مادری می باشد.

در همین راستا در سال 2003، فدراسیون بین المللی زنان و مامایی (FIGO) به همراه کنفدراسیون بین المللی مامایی (ICM) به طور مشترک بیانیه ای را در رابطه با کنترل فعال مرحله ی سوم زایمان (AMTSL) صادر کردند که برای پیشگیری از خونریزی زنان و در نهایت کاهش مرگ و میر آنان می باشد. این بیانیه با توجه به اهمیت فراوان آن، در سال 2006 نیز به روزرسانی شد. و در آن بر همکاری ماماها و متخصصین زنان و زایمان برای جلوگیری از خونریزی مرحله ی سوم زایمان تاکید می شود. و نیز هر دو سازمان در یک راستا، دولت را برای تصویب سیاست های مربوط به تامین سلامت مادران مورد خطاب و پرسش قرار می دهند.

در سال 2004،سازمان های FIGO، ICM و WHO بیانیه ی مشترکی با نام «Making Pregnancy Safer» منتشر کردند. این بیانیه ماما، پزشک-ماما و پرستارهای با مهارت مامایی را مهمترین گروه دارای توانایی لازم در جهت مراقبت های مادری معرفی می کند.

در سال  2005نیز، WHO گزارش  سالانه ی خود را بر موضوع مراقبت های مادری و تولد فرزند سالم متمرکز ساخت. در فصل چهارم از این گزارش، مامای دارای مدرک لیسانس به عنوان کسی که دارای مهارت کافی در زمینه ی مراقبت از سلامت مادران و به دنیا آوردن نوزاد سالم است، معرفی شده است.

با قرار دادن سلامت مادر و نوزاد در زمره ی اهداف «برنامه ی توسعه تا سال 2015»، تلاش های جهانی در عرصه ی مادری ایمن بیش از پیش تقویت شده است. هدف چهارم در این برنامه کاهش مرگ و میر کودکان (کاهش تا حد 2/3 در مرگ و میر کودکان زیر 5 سال) است. هدف پنجم، اصلاح و بهبود سلامت مادران می باشد.(کاهش در حد 4/3 در مرگ و میر مادری در هر 189منطقه ی عضو UN)

نهایتا می توان گفت کنفدراسیون ICM با هدف اصلاح و بهبود وضعیت سلامت برای زنان و نوزادانشان فعالیت می کند و معتقد است که توانمندسازی ماماها و حمایت از حرفه ی مامایی، بهترین راه برای رسیدن به این اهداف می باشد. سیاست ها و استراتژی های ICM به طور مستقیم و غیرمستقیم در جهت نیل به اهداف مادری ایمن می باشد.

استراتژی و اهداف برنامه ی مدیریت مامایی:

رویکرد آموزش از راه دور به عنوان راهکاری آموزشی و هدایتی در زمینه ی مدیریت مامایی مورد استفاده قرار می گیرد. و کارگاه های آموزش Face to face در فاصله ی همایش های سه سالانه برگزار می گردد.

 ICM حضور در عرصه های بین المللی را برای شرکت کنندگان این کارگاه ها فراهم می سازد. همچنین با ایجاد محیطی مناسب و با حمایت از شرکت کنندگان در جهت شکوفایی ابتکار و خلاقیت هایشان به آنها کمک می کند تا مسئولیت های خطیر را پذیرفته و حضور بین المللی خود در زمینه ی خلاقیتشان را پررنگ سازند. در این مورد هشت مدل مطالعاتی و خودآموز طراحی شده که به شرح ذیل می باشند:

  • دورنمای مدیریت جهانی
  • منظر مامایی در جهان
  • تدوین سیاست های حمایتی
  • ارتباطات در مدیریت
  • سیستم بهداشتی و قدرت: در نظام جهانی
  • سازمان های مرتبط با قدرت سیستم بهداشتی و سیاست های عمومی
  • قوانین سیاست های عمومی و نقش مدیران مامایی
  • تدوین استراتژی و مدیریت در بهداشت باروری

توسعه ی مدیریت خصوصی از طریق حمایت و هدایت، آشنایی با فعالیت های اجرایی مهم تر، سمینارهای آموزشی، کارگاه ها، شبکه های ارتباطی رسمی و غیررسمی، ارائه ی پژوهش و بحث و تبادل نظر در کارگاه های تعیین شده و همچنین برگزاری کنفرانس ها؛ در ارتباط با جنبه های مهم یرنامه ی مدیریتی صورت می گیرد.

اهداف برنامه های مدیریتی:

  1. تربیت مدیران مامایی که دارای بینشی بین المللی در مواجهه با حوادث جاری باشند و توان مدیریت بحران را نیز داشته باشند.
  2. فراهم سازی زمینه های آموزش، مشارکت دوجانبه در تجارب شخصی و نیز هم فکری با مدیران منطقه ای مامایی به منظور توسعه ی استعدادهای فردی و مطمئن ساختن شرکت کنندگان
  3. توسعه ی شبکه ای مستمر که از طریق ایجاد گروه های بحران، برای پیشرفت بیشتر در زمینه های مدیریتی از شر کت کنندگان حمایت می کند.

پروژه ی مدیریت:

یکی از بخش های مهم برنامه ی مدیریتی، پروژه ی مدیریت می باشد. به این صورت که هر فرد شرکت کننده، پیشنهادی را در ارتباط با مشکلات مامایی در کشور یا منطقه اش بیان می کند.

این افراد علاوه بر زمان برنامه ریزی، در طول اجرای پروسه نیز مورد حمایت قرار می گیرند. فراهم آوردن امکاناتی برای انتقال یکپارچه ی فرد به مدیر، و اطمینان دادن به افراد در مورد اینکه از پروژه ی مدیریتی اخراج نمی شوند؛ باعث تکمیل و اجرای هرچه زودتر دستورکار خواهد شد. 

در مبحث آینده به شرح وظایف اعضا در کنفدراسیون بین المللی مامایی، فعالیت های کنفدراسیون در روز جهانی ماما و نیز شرحی از جایزه ی Marie Goubran خواهیم پرداخت.

منبع: www.internationalmidwives.org  


Comments

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *